Dulceata de ardei iute – reteta

Daca va place ardeiul iute, aflati ca il puteti asezona foarte bine in forma de gem cu fripturile pe langa faptul ca se potriveste perfect in stare cruda alaturi de o farfurie de ciorba. Asadar, ii gasim nenumarate intrebuintari, insa acum haideti sa vedem reteta de dulceata.

Ingrediente

*500 g ardei iuti cantariti intregi,

*250 ml otet de masa simplu (de 9 grade)

*200 g zahar

*1 varf de cutit de sare

Mod de preparare:

Aveti grija sa curatati ardeii iuti de codite folosind manusi de protectie si nu trebuie sa duceti mana la ochi sau la gura in timp ce curatati si taiati ardeii. Pentru inceput spalati-i bine cu apa si apoi lasati-i la scurs. Apoi, indepartati-le coditele si semintele, pentru ca stim ca iuteala este concentrata in seminte si in nervuri.

Pregatiti un castron cu apa rece in care sa puneti fasiile de ardei. Iar daca doriti sa mai intensificati iuteala ardeilor puteti adauga 100 ml de otet in aceasta apa.

Apoi taiati fasiile de ardei cat de marunt doriti sau lasati-le un pic mai mari dupa preferinte. Daca vreti sa diminuare iuteala din ardei recurgeti la procesul de oparire pentru maxim 5 minute si veti vedea ca rezultatul este cel dorit de dumneavoastra.

Pregatiti siropul pentru dulceata.

Puneti intr-o craticioara zaharul si otetul si dati-le la fiert. La inceput o sa simtiti un miros intepator de otet, care insa va disparea in cateva minute deoarece se evapora in aer. Siropul trebuie sa fie legat cand il luati de pe foc. Daca nu sunteti foarte sigur de consistenta lui faceti  testul se punand un strop de sirop pe o farfurioara si lasati-o cateva minute la temperatura camerei pentru a vedea daca se ingroasa.

Apoi asezati bucatelele de ardei iute in sirop si lasati titul la fiert la foc mediu. Adaugati un pic de sare si mai lasati ardeii la fiert pentru aproximativ o jumatate de ora, amestecand din cand in cand.

Daca ardeii sunt carnosi vor lasa zeam, iar daca sunt mai seci va trebui sa adaugati 100 – 200 ml de apa pentru ca siropul va scadea foarte mult si se va carameliza. Veti vedea cat de frumos se transforma totul si cum fiecare bucatica de ardei iute va deveni sticloasa si translucida.

Stingeti apoi focul si lasati totul acoperit cu o carpa umezita pentru cateva ore, deoarece aceasta are efect anti-zaharisire. In acest timp se absoarbe siropul de zahar din jur iar ardeii, se lasa la fund. Aceasta este de fapt o alta etapa tipica a procesului de confiere.

O sa obtineti o culoare extrem de frumoasa a dulcetii iar siropul este auriu si dupa racire va avea consistenta mierii. Dulceata de ardei iute se aseaza rece in borcane, dar nu inainte ca acestea sa fie bine curatate si sterilizate inainte. Acum nu mai ramane decat sa strangeti bine capacele si sa dati totul in camara. La iarna va puteti bucura de gustul lor intens si textura fina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *